Olympiska spelen antiken. Portal:Olympiska spelen 2019-11-21

Antikens Grekland

olympiska spelen antiken

Det var sällan man noterade en idrottsmans prestation i siffror. Man trodde att de viktigaste gudarna och gudinnor bodde på berget Olympos i norra Grekland. Men Herakles styrka var inte bara till fördelar. Och då om det ryste till var guden närvarande. Den första tävlingen var år 776 f. Zeus härskade över himmel och jord.

Next

olympiska spelen

olympiska spelen antiken

Misstänker man att sjukdomen inte kommer att försvinna så är den kronisk. Var fjärde sommar hölls idrottsspelen i Olympia, och mellanperioden kallades. Arkiverad från den 10 september 2013. Bänkraderna reste sig som en solfjäder längs en sluttning. I Antika Grekland fick slavar ofta utgöra handel, hantverk och räkna ut hur hus skulle se ut. På utställningen kunde man se flera amforor som hade varit priser i de panatheneiska festspelen som hölls i Athen till ära för gudinnan Athena. Athena fick otroligt dåligt samvete över vad hon gjort och förvandlade Arakne till den allra första spindeln.

Next

Olympiska sommarspelen 2020

olympiska spelen antiken

Utställningsföremålen kunde ge en del svar på den frågan men också en tankeställare när det gäller hur en kristen bör se på idrott. Frank Zarnowski skriver att femkampen egentligen var en trekamp längdhopp, diskus och spjut med löpning och brottning som en form av. Sedan blev de nya slavarna sålda på marknader och på handelsplatser. Ungefär 50 procent av befolkningen har utländsk bakgrund. Segrarna fick en olivkrans i pris. Medan i Romarriket så var slaveriet istället orsaken till de hade råd att bygga alla de romerska städerna. Arkiverad från den 11 juni 2007.

Next

Portal:Olympiska spelen

olympiska spelen antiken

Folk pratade mer och mer latin där och därför bytte romarna de grekiska namnen till latinska. Deltagarna var tvungna att komma en månad tidigare för att träna under domarnas tillsyn. I Homeros Iliaden, det äldsta grekiska litterära verk som bevarats, beskrivs hur ädla krigare, följeslagare till Akilles, lade ner sina vapen vid begravningen av Patroklos och tävlade i sådant som boxning, brottning, diskus- och spjutkastning och kappkörning med häst och vagn för att visa sin tapperhet. Tävlingarna hölls för att hedra de. Kvinnor fick inte vara med och kolla på dem som var med i olympiska spelen.

Next

Olympiska spel

olympiska spelen antiken

Flera viktiga grödor har sitt ursprung i landet, bland annat kaffe och durra. En mängd präster och tempeltjänare bodde där ständigt för helgedomarnas vårdande samt för att ombesörja de dagliga offren och det med Zeustemplet förbundna oraklet. Olympiska sommarspelen 2020 Grenar 324 grenar i 33 sporter Arrangör Webbplats Värdskap Land Ort Invigning om 172 dagar Avslutning Huvudartikel: Valet av arrangör var fördelad i tre faser. Sedan på morgonen satt huvudet fast och inga ärr på halsen syntes. Och då blev det svårt att skydda sig med ett långt spjut Greker har alltid varit duktiga sjömän och en del av deras städer hade egna flottor med krigsfartyg, så kallade trirem. Vidare är staden känd för alla sina kanaler och de många cyklar som nederländarna använder för att transportera sig med.

Next

Antikens olympiska spel

olympiska spelen antiken

Athena var även med i en tävling om vem som var vackrast av henne, Hera och Afrodite. Nu kunde hon höra gudens röst. Zeus var gudarnas konung, den största och mäktigaste. Spelen avslutades den femte dagen då man hade en allmän festdag med prisutdelning, offer och banketter. Kronos hade nämligen insyn på alla de platserna.

Next

Antiken: Typiska drag för Antiken

olympiska spelen antiken

Under 10 veckor har våra elever i årskurs 7 på Kunskapsakademin arbetat med ett tematiskt arbete om antikens Grekland, uppdrag Agora. Där uppe gav träden skugga, och en helig källa gav svalka. Till sist fick invånarna i Aten själva bestämma över vem de skulle dyrka i staden. Vem som helst fick inte vara med och tävla i de olympiska spelen. Eleverna fick också lära sig väldigt mycket poesi utan till.

Next

Antik femkamp

olympiska spelen antiken

Orden diagnos, prognos och kronisk har vi fått från Hippokrates. Demokratin i Antika Grekland: På Pnyx som var en kulle i Athen samlades medborgarna var nionde dag för att diskutera och ta beslut. Den olympiska elden, här vid olympiska vinterspelen 2002 i Salt Lake City. Spelen hölls i Olympia vart fjärde år I antikens Grekland var de olympiska spelen en viktig högtid som hölls till guden Zeus ära. Han hade även en hund som vaktade där som hade tre stycken huvud. Kr och hölls därefter i princip vart fjärde år på samma plats i över tusen år.

Next

Antiken timeline

olympiska spelen antiken

Men ibland kunde konsulerna bli osams och strida mot varandra. En skallig man fick sitt hår tillbaka. Nu ska ni få veta lite mer om några av gudarna och gudinnorna! Sapporo är en stad på den nordligaste av Japans öar, Hokkaido och residensstad i Hokkaido prefektur. Men hon kunde ibland vara väldigt självisk och tanklös. Sannolikt skulle skörden av plastiska mästerverk ha blivit ännu mycket rikare om inte flertalet av de uppställda statyerna i Olympia varit av brons, vars metallvärde föranlett deras nedsmältande.

Next

Civilisationens födelse

olympiska spelen antiken

Denna fyraårscykel blev så viktig för grekerna att de använde den som grund för sin gemensamma tideräkning. Han var också son till Zeus. Med sina 82 miljoner internationella turistankomster 2007 är Frankrike världens populäraste turistdestination. Men man lät ansiktet vara fritt. Världen är ett benämning på planeten jorden sett från en antropocentristisk, eller mänsklig världssyn, som en plats bebodd av människor. I antik femkamp, pentathlon, tävlade man i löpning, längdhopp, diskus- och spjutkastning och brottning. Endast fria grekiska män var tillåtna att delta i tävlingarna.

Next